مزایای استفاده از روش لیزر در دندانپزشکی زیبایی
لیزر در دندانپزشکی کاربرد زیادی دارد و به عنوان جدیدترین روش درمان در دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی محسوب می شود. روش جراحی در بیمارانی که به مشکل انعقاد خون مبتلا هستند، مناسب نیست به همین دلیل می توانند به راحتی از روش لیزر استفاده کنند. زیرا مکانیسم درمان با لیزر به گونه ای است که خونریزی به دنبال ندارد.
همچنین بیمارانی که می خواهند درمان آنها در زمان کوتاهتری انجام شود، از این روش درمانی استفاده می کنند. لیزر موجب بسته شدن عروق لنفاوی و در نتیجه کاهش ورم و التهاب ناشی از جراحی می شود. ترمیم و بازسازی در بیمارانی که از روش لیزر استفاده می کنند در مدت زمان کوتاهی صورت می گیرد. همچنین این روش دقت بالایی دارد و کنترل دندانپزشک نیز در آن زیاد است، در نتیجه برش هایی که در دهان و لثه بیمار ایجاد می شود، به حداقل خود می رسد.
همچنین در روش درمان با لیزر زمان برش تا حد زیادی کاهش می یابد. زمان برش در روش لیزری به چند میلیونیوم ثانیه کاهش یافته است. قابلیت برش بافت های سخت دندان با استفاده از لیزر موجب می شود تا دندانپزشک زیبایی بدون نیاز به تماس و لرزش، بسیار ظریف و در میلیونیوم ثانیه با حداقل درد عمل جراحی خود را به پایان برساند. یکی دیگر از مزایای استفاده از لیزر در دندانپزشکی را می توان بهبود کیفیت چسبندگی مواد به دندان عنوان کرد. در حالی که سایر روش های درمانی از قبیل فرز، موجب می شود تا براده های حاصل از تراش لایه اسمیر، قدرت چسبندگی یا باند مواد ترمیمی را کاهش دهد.
كاربردهای لیزر در دندانپزشكی زیبایی
روش لیزر به دلیل مزایای متعددی که دارد، در بسیاری از مراحل دندانپزشکی زیبایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد که عبارتند از:
مرحله تشخیص
تشخیص نوع بیماری و مشکل دهان و دندان در بیماران به دقت بالایی نیاز دارد. از آنجا که روش لیزری از تشخیص چشمی یا روش رادیوگرافی و «اولتراسوند» دقت بیشتری دارد، می تواند برای تشخیص انواع مشکلات دهان و دندان استفاده شود. هر یک از مشکلات دهان و دندان با استفاده از روش لیزری به صورت زیر قابل تشخیص هستند:
برای تشخیص پوسیدگی در دندانها، دندانپزشک با استفاده از روش لیزر می تواند پدیده فلورسنت بودن یا نبودن پوسیدگی و روند فعالیت آن را دندان به سادگی تشخیص دهد. همچنین دندانپزشک می تواند بیماران با ریسك بالای پوسیدگی را نیز معاینه کند.
لیزر می تواند میزان جریان خون در دندان ها، زنده بودن یا نبودن آنها را تشخیص دهد. در نتیجه دندانپزشک با کمک این روش می تواند موقعیت پیوندهای لثه ای و دندان را معاینه کند.
برای تشخیص سرطان های ناحیه دهان و سر و گردن، روش لیزری دقیق تر می باشد. در دندانپزشکی زیبایی یک ماده مخصوص (فتوسنسیتایزر) به بیمار تزریق می شود. پس از چند لحظه این ماده در سلول های سرطانی جمع می شود. دندانپزشک می تواند به راحتی بازتاب پرتوهای فلورسنت از ضایعه را مشاهده کند. در نتیجه با پروسس كردن آن در دستگاه های پیشرفته كامپیوتری، این نوع سرطان به راحتی قابل تشخیص می باشد.
در دندانپزشکی زیبایی برای تهیه نماهای سه بعدی از آنومالی های فكی و دهانی، از روش لیزری استفاده می کنند.
درمان
لیزر نه تنها در مرحله تشخیص، در مرحله درمان نیز به چند صورت مختلف استفاده می شود که عبارتند از:
زمانی که بیمار به حساسیت دندان مبتلا باشد، روش لیزری نتیجه بهتری برای درمان او دارد. همچنین نتیجه درمان طولانی مدت خواهد بود.
در روش بلیچینگ که هدف سفید کردن دندان ها می باشد، برای فعال کردن ژل بلیچینگ، روش لیزر کارآیی بیشتری دارد. به این صورت که با افزایش دما، موجب فعال شدن ژل بلیچینگ در کوتاهترین زمان ممکن می شود. در روش لیزر برای افزایش جذب انرژی لیزر، محصولات بلیچینگ حاوی پیگمان کاربرد دارد.
زمانی که در دندانپزشکی زیبایی از لیزر استفاده می شود، اربیوم توسط مولکولهای آب موجود در نسج سخت دندانی یا استخوانی موجب تبخیر لحظه ای آب و expantion کریستالهای هیدروکسی آپاتیت می شود. در نتیجه این فرآیند به برداشتن آسانتر نسج سخت از روی دندان کمک می کند. برای دندانهای پوسیده ای که دارای نسج سخت هستند، استفاده از این روش موثر است.
درمان ریشه نیز یکی دیگر از مراحل دندانپزشکی می باشد که برخی از بیماران به آن نیاز پیدا می کنند. استفاده از روش لیزری برای درمان ریشه، موجب استریل کردن کانال های اصلی و فرعی دندان می شود.
برداشت و یا اصلاح ضایعات بافت نرم در دندانپزشکی زیبایی می تواند با استفاده از لیزر به راحتی انجام شود. لیزر می تواند در بافت نرم نفوذ کند و با برش دادن آن، موجب انسداد عروق خونی و تسکین درد در محل برش است. در واقع زمانی که برای جراحی بافت نرم از لیزر استفاده شود، بیمار درد کمتری را احساس می کند. درمان محل زخم نیز سریعتر انجام می شود.
- درمان سرطانهای بدخیم مخاط دهان
اگر بیمار به سرطان های بدخیم دهان مبتلا باشد، در دندانپزشکی از روش لیزر استفاده می شود. زیرا لیزر سیستم ایمنی بدن بیمار را فعال می کند و سلولها و شبکه خونی سلولهای سرطانی را از بین می برد.
جراحی لثه به منظور حذف بافت گرانولیشن یا عوامل محرک سطح ریشه، افزایش طول تاج دندان، اصلاح بافت نرم و استخوان آلوئولار صورت می گیرد. اگر جراحی لثه با لیزر انجام شود، تاثیر درمانی آنها بیشتر است و از سوی دیگر جای زخم نیز سریعتر بهبود می یابد.
در بیمارانی که به بوی بد دهان مبتلا هستند و دلیل آن حفره دهانی است، با استفاده از روش لیزر می توان بدون نیاز به جراحی، خونریزی و درد، این عارضه را به راحتی درمان کرد.