درمان ریشه ی دندانهای آسیب دیده و دارای عفونت و پوسیدگی های عمیق تحت عنوان عصب کشی دندان صورت می گیرد که در این روش به طور کامل عفونت از بین می رود. در این درمان کانال ریشه و پالپ های موجود در آن ضدعفونی شده و با مواد جایگزین مجددا پر می شوند. استفاده از ماده ی بی حسی برای اینکه بیمار دردی را در حین درمان احساس نکند ضروری است زیرا اغلب این روش درمانی همراه با درد می باشد به این علت که عصب دندان عفونی شده است و پوسیدگی به ناحیه ی داخلی رسیده است .این درد در حین انجام فرآیند درمان ریشه توسط ماده بی حس کننده مهار می شود و بعد از عصب کشی دندان ( روت کانال ) نیز به مرور زمان و پس از چند روز کاملا از بین می رود. در مواردی که بیمار بتواند به توصیه های دندانپزشک برای مراقبت از دندان های خود عمل کند می تواند تا چندین سال از فایده ی درمان ریشه بهره مند شود و دیگر نیازی به ترمیم مجدد نخواهد داشت. برای این درمان به پزشکان با تجربه و دارای تخصص لازم در این زمینه مراجعه نمایید زیرا معالجه ریشه یکی از درمان های پیچیده است و نیاز به مهارت و تخصص برای تشخیص صحیح و درمان مناسب دارد.
علت درد پس از معالجه ریشه و عصب کشی دندان چیست؟
عروق و عصب های ریشه معمولا بر اثر عفونت باکتریایی و پوسیدگی از بین می روند ولی به هر حال در طی فرآیند درمان ریشه این اعصاب کاملا قطع می گردد و باعث ایجاد زخم و التهاب در اطراف ریشه واقع در استخوان می شود و این زخم در ناحیه ی قطع عصب ملتهب خواهد بود، بنابراین درد پس از عصب کشی دندان نیز طبیعی خواهد بود و جای نگرانی نیست.

چه مواردی در کاهش درد پس از عصب کشی دندان موثر است؟
- تا زمانی که اثر ماده بی حس کننده را در ناحیه ی فک، لب یا زبان حس می کنید از جویدن خودداری نمایید .
- در صورت داشتن درد، از آنتی بیوتیک ها و مسکن هایی که پزشک برایتان جویز نموده است استفاده شود مثل ایبوپروفن یا مفنامیک اسید .البته این دردها پس از انجام عصب کشی دندان طبیعی است و به حالت های گوناگون مثل ضربان دار و یا در حین ایجاد فشار و ضربه ممکن است ایجاد شود ولی موقتی است و به مرور زمان و بعد از تاثیر گذاری داروها رفع خواهند شد.
- پس از عصب کشیاز قسمت مخالف فک خود برای جویدن استفاده نمایید.
- از جویدن آدامس وشیرینی ها و خوراکی های چسبنده خودداری نمایید.
- پس از دو ساعت می توانید از غذاهای نرم استفاده نمایید و کاملا به دمای غذا توجه داشته باشید که سرد و یا داغ نباشد.
- تا زمانی که جلسه ی بعدی عصب کشی فرا نرسیده است و روکش اصلی برایتان نصب نشده است از نخ دندان استفاده ننمایید و هم چنین با احتیاط بیشتری مسواک بزنید و مراقب دندان پانسمان شده ی خود باشید زیرا قسمت های دیواره ی آن شکننده شده است.
- می توانید از محلول آب و نمک برای شستشو استفاده کنید. این محلول موجب کاهش درد و تورم می شود .
- پس از عصب کشی، همواره به این مسئله توجه داشته باشید که در رعایت نمودن بهداشت دهان کوتاهی نکنید زیرا دیگر رشته ی انتقال حسی وجود ندارد که واکنش نشان دهد و معمولا زمانی افراد به پزشک مراجعه می کنند که میزان پوسیدگی زیاد شده است و متاسفانه خودشان متوجه نبوده اند.
- هم چنین چون در اکثر موارد در معالجه ریشه و عصب کشی دندان از روکش استفاده شده است، جویدن غذاهای سفت می تواند موجب شکستن روکش شود.
- از فشردن دندان های خود بر روی یکدیگر پرهیز نمایید زیرا این عمل برای آنهایی که به تازگی مورد معالجه ریشه قرار گرفته اند، بسیار ضرر دارد و هم چنین موجب ایجاد ترک های ریز بر روی قسمت سفیدرنگ مینای دندان می گردد.