دندان های زرد و بد فرم، لبخند را نازیبا می کنند و رفته رفته از اعتماد به نفس فرد می کاهند. از این رو مهندسین پزشکی، با ساخت مواد کامپوزیتی، درمان مناسبی برای بر طرف کردن این مشکل ساخته اند تا علاوه بر زیباسازی لبخند، با روشی ساده تر و کم هزینه تر از روش های دیگر، لبخند زیبا را به لب هم نوعان خود بازگردانند.
زیبا سازی لبخند به حدی در چهره تاثیر گذار است که افراد زیادی که فاقد مشکلات بد شکلی و بد رنگی دندان ها هستند نیز با مراجعه به مطب های دندانپزشکی، اقدام به این امر می کنند.
استفاده از کامپوزیت ها علاوه بر کاهش هزینه های اقتصادی نسبت به سایر روش ها، زمان کمتر و درمان ساده تری دارد. همچنین ماندگاری بالای زیبایی دندان ها از دیگر مزیت های کامپوزیت های دندانی هستند.
کامپوزیت دندانی چیست؟
ساختار کامپوزیت های دندانی، ترکیبی از یک ماده زمینه ای رزینی می باشد که با ذراتی به نام فیلر، در اندازه ها و اشکال مختلف، پر شده اند. این ترکیبات با یکدیگر ماده ای خمیری تشکیل می دهند که در اثر برخورد طول موجی خاص، استحکام یافته و به شدت سخت می شوند. این ماده پس از سخت شدن، پولیش می شود و دقیقا مشابه دندان های طبیعی می گردد.
درست است که از کامپوزیت ها، برای زیباسازی لبخند و ترمیم دندان های بد رنگ استفاده می شود اما تنها استفاده آن ها به این امر خاتمه نمی یابد. از کامپوزیت ها برای پر کردن دندان های جلو که نقش مهمی در زیبایی ظاهری دارند نیز استفاده می شود. همچنین به دلیل این که کامپوزیت ها درجات استحکام و پولیش پذیری متفاوتی دارند و از طرفی ضریب انکسار نور آن ها متنوع است، در پر کردن فضاهای بین دندانی، ترمیم دندان های شکسته و بد شکل نیز کاربرد دارد.
استفاده از ونیر کامپوزیت ها نسبت به لمینت های سرامیکی، در بسیاری از موارد، در ارجحیت است چرا که در یک جلسه درمان صورت می گیرد و از طرفی نیازی به قالب گیری و تراش دندان برای زیباسازی طرح لبخند وجود ندارد. البته استفاده از لمینت یا کامپوزیت، فقط مطابق نظر پزشک و نیاز دندان ها صورت می گیرد. زیرا در برخی موارد، دندان ها نیاز مبرمی به انجام لمینت دارند و کامپوزیت ها پاسخ گوی دندان های بیمار نیستند. در مواردی که مشکلاتی نظیر شکستگی، لب پریدگی، ترک های ریز و تحلیل دندان ها وجود داشته باشد، استفاده از کامپوزیت دندان ها راه بهتری است.
آیا استفاده از کامپوزیت ها به مینای دندان آسیب می رسانند؟
متاسفانه در بسیاری از موارد شنیده می شود که استفاده از کامپوزیت ها، باعث آسیب رسیدن به مینای دندان ها می شود و پس از مدتی با از بین رفتن کامپوزیت ها، دندان های پوسیده و خراب ایجاد می شود. بهتر است بدانید که کامپوزیت ها نه تنها هیچ آسیبی به مینای دندان نمی رسانند بلکه به عنوان یک لایه محافظ روی مینای دندان قرار می گیرند و از آسیب رسیدن به آن پیشگیری می کنند. علاوه بر این موارد، کامپوزیت ها، زیبایی بی نظیری به دندان ها می بخشند.
لازم به ذکر است که هر نوع کامپوزیتی مناسب زیباسازی و سفید کردن دندان ها نیست. درواقع کامپوزیت ها انواع گوناگونی دارند که فقط نوعی از آن ها به طور تخصصی برای درمان های زیبایی به کار گرفته می شود. صرفا کامپوزیتی که استحکام داشته باشد و دارای رنگ سفید و یک دست باشد، کامپوزیت مناسب این کار نیست. باید کامپوزیت مورد استفاده برای این منظور، قابلیت بازسازی لایه به لایه مینا و عاج دندان را داشته باشد و از طرفی طیف رنگی و استحکام قابل قبولی داشته باشد تا دندان ها را از حالت طبیعی خارج نکند و همانند یک دندان واقعی و طبیعی جلوه دهد.
نحوه فرم دهی کامپوزیت ها، انتخاب مواد مناسب، انجام دقیق زیباسازی دندان ها و در نظر گرفتن فرم لبخند و تقارن آن، نیازمند تخصص و تجربه است. هر گونه اشتباه در روند کار، از طبیعی بودن دندان ها می کاهد. از این رو یافتن مکانی مناسب که علاوه بر زیبایی قطعی دندان ها، اطمینان خاطر را برای بیمار فراهم کند کمی دشوار است اما جای نگرانی نیست. در مطب دکتر احسان یوسفیان، جراح و دندانپزشک زیبایی و ایمپلنت، تمامی موارد گفته شده رعایت شده و بیماران می توانند با آسودگی خاطر از نتیجه کار، به مطب مراجعه کنند.